Savjeti kako umanjiti ili odgoditi patnju i bol, pomoći i osigurati bolesniku kvalitetan život, omogućiti održanje dostojanstva u procesu umiranja te pružiti podršku obitelji.

Spoznaja o neizlječivoj dijagnozi i činjenici da se bliži kraj bolesniku i obitelji potpuno mijenja život.

/Na kraju života
Na kraju života 2016-10-26T13:33:15+00:00

Suočavanje s neizlječivom dijagnozom

Nove životne situacije u kojima se bolesnik i njegova obitelj tijekom bolesti nadaju ozdravljenju mijenjaju se s vremenom i ovisno o fizičkom stanju bolesnika te ruše planove za budućnost, a cijela obitelj suočava se s osjećajem i stvarnošću gubitka.

Svatko na svoj način reagira na takve grube životne istine. Neki se pojedinci i cijele obitelji nastave boriti ili negiraju stvarno stanje, neki posrnu i ne mogu se oduprijeti tuzi i očaju, a neki uspiju prihvatiti stvarnost i nastoje što kvalitetnije provesti preostale trenutke.

Vidi više

Dovedite stvari u red

Nitko od nas ne želi razmišljati o obolijevanju i umiranju. No jednako tako, nitko od nas ne želi otežati situaciju onima koje volimo. Stoga je važno, za njihovo dobro, ne odgađati dogovaranje oko bitnih pitanja poput skrbi, sastavljanja oporuke i planiranja sprovoda dok ne postane prekasno.

Vidi više

Kako započeti razgovor ako vama bliska osoba umire?

U situacijama kad vama bliska osoba umire veoma teško je pronaći prave riječi te znati kakva bi pomoć oboljeloj osobi bila najpotrebnija.

Imajte na umu da je vaša potpora bolesniku nezamjenjiva.

Vidi više

Što biste djeci trebali reći o smrti?

Prije ili kasnije, svi koji se brinu o djeci suočit će se s pitanjima o smrti.

Djeca zaslužuju iskrene odgovore, no kao odrasle osobe brinemo se da ne bismo rekli pogrešnu stvar.

Koji je pravi pristup?

Vidi više

Prehrana na kraju života

Kako se smrt približava, ljudi često imaju sve manje apetita, i sve manje želje za hranom i pićem. Iako smanjenje apetita i žeđi čovjeku nije neugodno te je sastavni dio procesa umiranja, to ponekad može jako brinuti obitelj.

Vaš liječnik, medicinska sestra i tim za palijativnu skrb mogu Vam ponuditi informacije i savjete o ulozi hrane i tekućine, te kako se ponašati kod smanjenoga unosa.

Vidi više

Što reći kada netko koga poznajete umire

Osoba koju poznajete jako je bolesna. Možda neće još dugo živjeti. Neutješni ste i ne znate što učiniti.

Kako razgovarati onako kako ste to činili prije? Hoće li svejedno htjeti provoditi vrijeme s vama sad kad joj je ostalo još malo vremena?

Trebate li je nazvati? I što joj uopće možete reći s obzirom na okolnosti?

Vidi više

Posljedni dani

Vrijeme umiranja za mnoge rođake i prijatelje je vrijeme krize, straha i nesigurnosti.

Svaki čovjek se približava smrti na vlastiti način i tako svoje vrijeme umiranja čini jedinstvenim. Smrt je zato jedinstvena kao što je i svaki čovjek jedinstven.

Što možete učiniti u vrijeme njegovih/njezinih posljednjih dana?

Vidi više

Vrijeme tugovanja

Iako se ponekad čini da su tugujući preboljeli gubitak i prebrodili osjećaje boli, ponekad i mjesecima kasnije, neočekivano se mogu javiti osjećaji tuge, ljutnje i očaja.

Na koji način pomoći tugujućima?

Vidi više

Kako pomoći bližnjima koji su izgubili blisku osobu?

Netko vama blizak izgubio je blisku osobu. Roditelj, brat, sestra ili neki drugi član obitelji, možda prijatelj. Što reći i učiniti?

Ponekad je teško znati jer ožalošćeni često ne traže pomoć čak i ako ponekad osjećaju da im je potrebna.

Vidi više

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava? Ili se želite učlaniti?

KUZ je nestranački nacionalni savez udruga i pacijenata. Pomažemo građanima Republike Hrvatske u ostvarivanju prava na dostupnu odgovarajuću zdravstvenu skrb i osiguranu zaštitu prava na zdravlje.

NAZOVITE NAS

Može vam biti lakše nositi se s bolešću i liječenjem ako možete razgovarati s osobama koje su prošle liječenje koje vas čeka.

Priključite se udruzi pacijenata koja vam može biti odlična potpora. Pitajte nas da vas povežemo.

PITAJTE NAS

Imate pozitivan stav, volju za učenjem, kreativni ste? Uvijek ste željeli mijenjati svijet?

Ljude pokreću različiti motivi. Javite nam se i dobit ćete priliku naučiti nešto novo te pritom upoznati nove ljude, surađivati s osobama koje dijele slične interese i uvjerenja i učiniti svoju zajednicu ugodnijom za život.

JAVITE NAM SE