Melanom – liječenje 2017-12-18T22:02:53+00:00

Melanom – liječenje

Kod tumora kožnog porijekla (ne melanoma CNS–a niti subungualnih melanoma) preživljenje ovisi o debljini tumora u trenutku postavljanja dijagnoze. Melanomi koji nastaju na sluznicama imaju lošu prognozu, premda se često u doba otkrivanja doimaju prilično ograničenima. Kad je jednom melanom metastazirao, 5–godišnje preživljenje iznosi ~10%.

Liječi se kirurškim odstranjenjem. Premda se o širini rubova raspravlja, većina stručnjaka se slaže da je kod promjena debljine

Metastatska bolest je u pravilu neoperabilna. Procjenjuje se vrijednost adjuvantnog liječenja, aktivne supresije klinički neuočljivih metastaza pomoću rekombinantnih modifikatora biološkog odgovora, osobito opsežno istraživanog interferona–α. Kod uznapredovalijih stadija se istražuju limfokinima aktivirane ubilačke stanice ili protutijela. Također se istražuje liječenje cjepivima.

Metastaze u mozak se mogu liječiti zračenjem, ali je odgovor slab.

Lentigo maligna melanom i lentigo maligna se obično liječe širokom lokalnom ekscizijom te, ako je potrebno, presađivanjem kože. Intenzivno liječenje zračenjem je puno slabije učinkovito. Preporučuje se rana ekscizija lentigo maligna—prije nego što je promjena velika; većina drugih načina liječenja, osim kontrolirane kriokirurgije, ne doseže dovoljno duboko u zahvaćene folikule, koje je potrebno odstraniti.