Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada. Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće sijelo raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Rak dojke najčešći je uzrok smrti među ženama u Europi. Svake se godine dijagnosticira 464.200 novih slučajeva ove bolesti, umre 131.260 žena. Samo je prošle godine od raka dojke u svijetu umrlo više od 561.000 žena, a Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2030. godine ova bolest odnijeti više od 800.000 života žena što je čak 43 posto više nego danas. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2014. godine je od raka dojke oboljelo 2644 žena, a prema najnovijim podacima je 2016. godine umrlo 990 žena pa je rak dojke i dalje najčešći uzrok smrti od raka u žena.

Iako od raka dojke obolijevaju i iznimno mlade žene, najčešće su na udaru žene u pedesetim ili blizu pedesetih godina života. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom je slučaju 96 posto. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

Kod približno 30 posto žena kojima je dijagnosticiran rak dojke u ranoj fazi i koje su prošle kroz sve faze liječenja, bolest će napredovati do metastatskog raka i to nakon pet, deset, petnaest pa i više godina od prvog otkrivanja i liječenja bolesti.

U drugom stadiju bolesti petogodišnje preživljavanje je 86 posto, kod trećeg stadija je to 49 posto.

Kod bolesnica u četvrtom stadiju raka dojke kada se metastaze proširile po tijelu, u kosti, jetra, mozak i pluća, prosječno je petogodišnje preživljavanje samo 21,2 posto.

U zemljama u kojima se provode nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke otkrije se pet do šest posto žena s metastaskim rakom dojke.

U našoj zemlji svake godine otkrije oko 130 žena u posljednjem stadiju ove bolesti.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Do sada su završena četiri ciklusa programa, a peti je u tijeku. Cilj je programa smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku, da bi liječenje bilo uspješnije.

2017-10-02T10:24:57+00:00 2. listopada 2017|
%d blogeri kao ovaj: