Imunoterapija 2017-12-19T23:02:05+00:00

Imunoterapija

Imunoterapija koristi imunološki sustav organizma, bilo direktno ili indirektno, u borbi protiv raka. Naš organizam ima prirodnu sposobnost da se zaštiti od bolesti, uključujući zloćudne. Imunološki sustav može prepoznati razliku izmedju zdravih i zloćudnih stanica i eliminirati potonje iz tijela. Rak, dakle, može nastati kada imunološki sustav organizma zataji.

Imunoterapija ili biološka terapija obnavlja, stimulira ili pojačava prirodnu antitumorsku funkciju imunološkog sustava.

Temelji se na spoznaji da zloćudni tumori pobuđuju imunološku reakciju organizma domaćina, odnosno da na tumorskim stanicama postoje antigeni kojih nema u normalnim stanicama istog tkiva.

Tumorski antigeni

Tumorski antigeni su bilo koja tvar malignih stanica koja nije prisutna u normalnim stanicama istog tkiva i stadija razvoja, a mogu biti smješteni na staničnoj površini, u unutrašnjosti stanice ili ih tumorska stanica otpušta u okolinu.

Prema relativnoj specifičnosti i podrijetlu tumorske antigene dijelimo:

  • antigeni specifični za jedan određeni tumor;
  • antigeni specifični za tumore koji imaju isto podrijetlo stanica ili tkiva;
  • antigeni prisutni i na normalnim stanicama istog histogenetskog porijekla;
  • virusni antigeni – javljaju se u tumorima izazvanim onkogeničnim virusima i jednaki su za sve različite tumore izazvane istim tumorom.