Vrste raka A – Z 2016-10-26T13:33:27+00:00

Vrste tumora po mikroskopskom ili genetskom izgledu stanice

Većina malignih bolesti je nazvana prema organu ili tipu stanice u kojoj su nastali, dakle prema njihovom primarnom sijelu. Na primjer, rak koji nastane u debelom crijevu zove se rak debelog crijeva.

Prema mikroskopskom izgledu stanice i drugim specifičnostima koje se otkivaju raznim dijagnostičkim postupcima, patolog određuje stanično podrijetlo i tip tumora. Dakle, stanica raka nalikuje tkivu organa koji je zahvaćen rakom – ne po obliku, nego po mikroskopskom ili genetskom izgledu stanice. Ova informacija omogućuje onkologu, liječniku koji liječi bolest, planiranje liječenja, odnosno predviđanje rasta i napredovanja raka. O svim tim detaljima treba biti obaviješten i bolesnik prije početka liječenja.

Onkolozi i drugi kliničari dijele tumore na solidne (rak nekog organa, rak tkiva) i hematološke tumore (rak limfnog/hematopoetskog tkiva). Oba tipa tumora su slični po nekontroliranom rastu abnormalnih stanica, a općenito, solidni tumori tvore izraslinu ili višestruke izrasline, a hematološki tumori svojim rastom i umnožavanjem ugrožavaju normalne stanice koje kruže tijelom putem krvotoka.

Zloćudne bolesti porijekla epitelnih stanica. Oni čine 90% svih tumora tkiva (tumorske izrasline ili stanice raka koje rastu unutar organskih sustava). Epitelne stanice se nalaze na površini organa i tkiva, ili oblažu unutrašnje slojeve istih.  Primjerice, probavni sustav, koji počinje u ustima i završava  anusom, je cijelom svojom dužinom obložen epitelnim stanicama. Jednako tako, površina kože je obložena epitelnim stanicama. Epitelni tumor se može pojaviti bilo gdje u sustavu pa se nazivu karcinom dodaje i naziv organa, npr. karcinom želuca.
Zloćudne bolesti koje izrastaju iz stanica potpornog, odnosno vezivnog tkiva. Tu spadaju tkiva kao što su mišići, tetive, masno tkivo, živci i ostala tkiva koja povezuju, podržavaju ili okružuju strukturu i organe tijela. Oko 1% od ukupnih zloćudnih bolesti kod odraslih su sarkomi, a kod djece oni čine 15-20%.
Pojavljuju se u krvi, koštanoj srži i u limfnim čvorovima. Uključuju leukemije, limfome i mijelome, a bolest se može razviti kod odraslih i djece.
Zloćudni tumori koji se razvijaju u mozgu i leđnoj moždini

Pet najčešćih sijela raka u muškaraca: traheja, bronh i pluća, prostata, kolon, mokraćni mjehur i rektum, rektosigma i anus.

Pet najčešćih sijela raka u žena: dojka, kolon, traheja, bronh i pluća, tijelo maternice i rektum, rektosigma i anus.