Loading...
Preventivni program „Za zdravlje. Danas.“ 2016-10-26T13:33:15+00:00

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50-69 godina. U okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice). Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30%.

besplatni-telefoni-dojka

VIŠE
Rak dojke vodeći je i uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg je u 2013. godini umrlo 994 žena. Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama za očekivati je daljnji trend porasta oboljelih.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva obuhvaćene su sve žene i muškarci u RH u dobi od 50-74. godine. U okviru programa žene i muškarci se pozivaju da provedu  testiranje na nevidljivo krvarenje u stolici svake 2-3 godine, a pozitivne osobe se zatim pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka krvarenja. Testiranje na nevidljivu krv u stolici je jednostavna pretraga te svatko može sam nanijeti uzorak stolice na test kartone. Cilj programa je otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15% u razdoblju 10-13 godina nakon početka provedbe programa.

besplatni-telefoni-debelo-crijevo

VIŠE
Rak debelog crijeva u ukupnom broju novooboljelih od raka obuhvaća oko 15% muškaraca i 13% žena. Godišnje se otkrije oko 3000 novooboljelih, a u više od polovine njih bolest se već proširila.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 25-64. godine. U okviru programa žene se pozivaju na Papa test svake tri godine. Papa test je jednostavna, neinvazivna pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Tada   se mogu pronaći promijenjene stanice u ranom stadiju koje se mogu lako odstraniti, tako da se ne razviju u rak. Cilj programa je smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60% 8 godina od početka programa, smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80% 13 godina od početka programa te postepeno potpuno ukidanje oportunističkog programa uvođenjem organiziranog programa probira.

besplatni-telefoni-vrat-maternice

VIŠE
Rak vrata maternice (cerviksa) je najčešći zloćudni tumor genitalnih organa u svijetu sa 471.000 oboljelih svake godine. U Hrvatskoj obuhvaća četiri posto svih novootkrivenih malignih bolesti u žena, odnosno 24 posto svih ginekoloških karcinoma.

Ranim otkrivanjem nakon kojeg slijedi liječenje, znatno se povećava mogućnost izlječenja raka debelog crijeva, raka vrata maternice i raka dojke.

Odazovite se pozivima na preventivne preglede za rano otkrivanje tih bolesti, koje su među vodećim uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj.
Pregledi su bezbolni, a spašavaju živote.