Rak vrata maternice 2017-12-19T22:09:27+00:00

Rak vrata maternice

Rak vrata maternice pojavljuje se na vratu maternice, odnosno ulazu u maternicu iz rodnice. Za razliku od mnogih drugih vrsta raka koji prvenstveno zahvaćaju starije osobe, gotovo polovina slučajeva raka vrata maternice pojavljuje se kod žena od 20 do 55 godina kada su mnoge od njih aktivno angažirane na poslu i u obitelji.

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice uzrokovani su humanim papilomavirusom (HPV). HPV je vrlo čest virus koji se često prenosi spolnim odnosom. Rak vrata maternice u ranim stadijima često ne pokazuje nikakve simptome. Ako imate simptome, to je najčešće neobično krvarenje iz rodnice koje se može pojaviti nakon spolnog odnosa, između redovnih mjesečnica ili nakon menopauze. Takvo neočekivano krvarenje ne znači da svakako imate rak vrata maternice, ali takvu pojavu vaš liječnik mora čim prije ispitati. Posumnja li vaš liječnik da možda imate rak vrata maternice, uputit će vas na specijalistički pregled.

Ako se rak vrata maternice dijagnosticira u ranom stadiju, obično ga je moguće uspješno kirurški izliječiti.

Najveća tragedija s rakom vrata maternice je što svjedočimo toj bolesti i smrtnosti od nje, u situaciji kada se većina slučajeva može spriječiti kroz probir i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV). Jasno je utvrđeno da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80% slučajeva raka. Osim toga, danas postoje dva cjepiva koji su vrlo učinkoviti u sprečavanju infekcije s dva najčešća kancerogena tipa HPV-a i koji mogu bitno smanjiti pojavnost raka vrata maternice ako se primjenjuju u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije.

Dakle, borba protiv raka vrata maternice u Europi nije stvar daljnjih znanstvenih istraživanja već provedbe organiziranih programa probira raka vrata maternice i cijepljenja. Stoga sve europske zemlje moraju dati pripritet provođenju tih programa. Svaki dan kašnjenja znači da će više žena nepotrebno umrijeti.

Anatomija

Vrat maternice je dio maternice koji se otvara u rodnicu.

1. maternica
2. vrat maternice
3. rodnica