Rak pluća 2017-12-19T22:01:48+00:00

Rak pluća

Rak pluća jedna je od najčešćih oblika raka u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Rak pluća najčešći je karcinom u muškaraca te drugi najčešči karcinom u žena u Hrvatskoj. Obično se javlja u osoba starijih od 60 godina, najčešće u pušača. Ako se rak pluća dijagnosticira u ranoj fazi, postoji šansa za izlječenje. U uznapredovalom stadiju raka, šansa za izliječenje je značajno manja. Međutim, liječenje često može usporiti napredovanje raka.

Rak pluća je bolest u kojoj se stanice raka (maligne) nalaze u tkivima pluća.

Anatomija pluća

Pluća su središnji dio dišnog sustava čovjeka, a smještena su u desnoj i lijevoj prsnoj šupljini. Kroz pluća se udahnuti zrak bogat kisikom unosi u krvotok i odatle u sve organe i tkiva našeg tijela. Kroz pluća se zrak bogat ugljičnim dioksidom koji se krvlju doprema iz organa izdiše nazad u atmosferu.
13
Izmjena plinova se vrši u malim mjehurićima promjera 0,3 mm koje nazivamo alveolama. Ima ih oko 150 milijuna. To čini površinu kojom dišemo velikom, ali i omogućava veliko isparavanje vode zbog čega je izdahnuti zrak zasićen vodenom parom. Velika respiratorna površina također uzrokuje i veliki gubitak topline tim putem.

Svakodnevno udahnemo oko 8 000 litara zraka, a istovremeno kroz naša pluća prođe 10 000 litara krvi. Pluća su puna elastičnog tkiva zbog čega su sklona stezanju. No, negativni tlak koji vlada u prsnoj šupljini onemogućava kolaps pluća.

Pri rođenju pluća su svijetlo-ružičaste boje, no tijekom života u njima se natalože različite tvari pa su pluća odraslog čovjeka koji živi u gradskoj sredini obično siva.