Rak jajnika 2017-12-19T21:50:39+00:00

Rak jajnika

Rak jajnika peti je po učestalosti među malignim bolestima od kojih obolijevaju žene i najmaligniji od svih ginekoloških karcinoma. Svake se godine u Hrvatskoj rak jajnika dijagnosticira kod više od 400 žena. Rak jajnika kasno stvara simptome te se u 3/4 slučajeva otkriva u poodmaklom stadiju kada izliječenje više nije moguće. Zbog toga je 5-godišnje preživljenje kod raka jajnika manje od 50%.

Osnovu liječenja predstavlja kirurški zahvat kojemu je cilj odstaniti što više tumorom zahvaćenih organa. Kada operacijom nije moguće odstarniti tumorsku masu u potpunosti, liječenje se nastavlja primjenom kemoterapije. Novim pametnim lijekovima ciljano se djeluje na tumorske stanice čime se dodatno poboljšava ishod liječenja.

Unatoč napretku ostvarenom u liječenju raka jajnika, rano je otkrivanje još uvijek najvažnija garancija dugotrajnog preživljenja bolesnica.

Anatomija jajnika

Jajnici su parni organi ovalnog oblika smješteni u maloj zdjelici. Dimenzije jajnika u odrasle žene su 3 x 1,5 x 1,5 cm. U uskom su doticaju s jajovodima iako s njima nisu neposredno spojeni. Na jajovode se nastavlja maternica. Mreža ligamenata građenih od vezivnog tkiva drži reproduktivne organe žene u određenom položaju. Jajnik se sastoji od tri sloja. Vanjski sloj koji se još naziva epitel oblaže površinu jajnika. Ispod pokrovnog epitela je sloj veziva (tkz kora) u kojem se nalaze folikuli iz kojih će nastati zrele jajne stanice. Folikule dijelimo na primarne, sekundarne i Graafove folikule. Iz primarnih folikula se tijekom menstrualnog ciklusa razvijaju sekundarni, a zatim Graafovi folikuli u kojima dolazi do ovulacije. Nakon ovulacije Graafov folikul postane žuto tijelo, odnosno ako ne dođe do trudnoće, bijelo tijelo. Najdublje je smješten sloj vezivnog tkiva (tkz srž) u kojem se nalaze krvne žile i živci.

U reproduktivnoj dobi, tijekom svakog menstrualnog ciklusa u jajniku sazrije po jedno jajašce spremno za oplodnju. U trenutku ovulacije dolazi do pucanja opne folikula (tkz. Grafov folikul), a oslobođena jajna stanica dospjeva u jajovod odakle se spušta u šupljinu maternice.

Osim što stvara spolne stanice, jajnik ima i endokrinu ulogu – izlučuje hormone estrogen i progesteron. Po završetku generativne dobi, jajnici prestaju stvarati jajne stanice, a smanjuje se i lučenje hormona. Postepeno se smanjuju na veličinu koštice šljive.