Rak jajnika - kako otkriti i prepoznati, simptomi

Preživljenje je kod raka jajnika usko povezano sa stupnjem proširenosti bolesti u trenutku njenog otkrivanja. Zbog toga je rana detekcija najbolji način za smanjenje smrtnosti od ove bolesti. Pronalaženje dovoljno osjetljivog i specifičnog testa za rano otkrivanje raka jajnika otežava činjenica da se rak jajnika ne razvija iz prekanceroznih tvorbi koje bi se mogle na vrijeme uočiti.

Za rano otkrivanje raka jajnika, od koristi mogu biti određivanje vrijednosti tumorskog markera CA-125 iz krvi te pregled transvaginalnim ultrazvukom (UZV) jednom godišinje. Međutim, niti jedan od ovih dijagnostičkih postupaka ne provodi se rutinski; CA-125 marker zato jer nije dovoljno osjetljiv i specifičan. To znači da je moguć lažno pozitivni nalaz kod zdravih žena, odnosno lažno negativan nalaz kod žena koje imaju rak. Međutim, kretanje vrijednosti markera CA-125 od iznimne je koristi za praćenje rezultata liječenja i ranu detekciju povrata ili progresije bolesti kod žena koje već imaju potvrđen rak jajnika.

Ultrazvuk je radiološka metoda koja omogućuje prikaz jajnika i okolnih tkiva, pa tako i promjena koje mogu upućivati na rak.

Rak jajnika smatra se „tihom bolešću“ jer se simptomi u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadiju, kao posljedica pristunosti velike tumorske mase ili tekućine u trbušnoj šupljini.

Najčešći simptomi raka jajnika su: grčeviti bolovi u trbuhu koji traju dulje od 2 tjedna, osjećaj napuhivanja, pritisak u zdjelici, mučnina ili žgaravica. Mogu se javiti smetnje u pražnjenju crijeva (zatvor ili proljev) te povraćanje. Neke žene mogu osjetiti urinarne simptome poput nevoljnog istjecanja mokraće. Ginekološke smetnje, primjerice nepravilno vaginalno krvarenje ili bol tijekom spolnog odnosa javljaju se u manje od četvrtine oboljelih. Od općih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita te neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine.

Povećanje trbuha kod žena oboljelih od raka jajnika može biti posljedica veličine samog tumora ili nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini koja se naziva ascites.