Kako nastaje rak gušterače

Znanstvenicima još uvijek nije jasno što točno uzrokuje rak gušterače. Gušterača je organ velik oko 15 centimetara i oslobađa hormone koji su neophodni za razgradnju šećera iz hrane. Također sudjeluje u oslobađanju probavnih sokova kako bi se hrana što bolje i brže razgradila.

Rak gušterače nastaje onda kada dođe do mutacija DNA unutar stanica gušterače. Te mutacije uzrokuju nekontrolirani rast stanica. Nakon nekog vremena te stanice počinju formirati tumor. U većini slučajeva se rak gušterače počinje formirati u stanicama koje oblažu kanaliće gušterače. Ovakav tip raka gušterače se zove adenokarcinom. Rijetki su slučajevi kada se rak formira u stanicama koje proizvode hormone gušterače.

Najčešći faktori rizika povezani sa zloćudnom preobrazbom stanica u gušterači su: starija životna dob, pušenje, ishrana pretjerano bogata mastima, a siromašna voćem i povrćem, debljina, smanjenafizička aktivnost te otprije prisutne bolesti poput pankreatitisa, dijabetesa ili ciroze jetre.

Od ove bolesti češće obolijevaju osobe u čijoj je obitelji već bilo raka gušterače te raka ili polipoze debeloga crijeva.