Rak dojke - kemoterapija i hormonska terapija

Kemoterapija
Hormonska terapija

Kemoterapija

Kemoterapijski lijekovi uništavaju stanice tumora, onemogućavajući njihov rast i razmnožavanje. Zato se nazivaju citostatici. Kemoterapija je sistemska terapija jer lijekovi ulaze u krvotok, putuju tijelom te uništavaju stanice raka.

Citostatici djeluju isključivo na stanice koje se dijele, a ne djeluju na stanice u fazi mirovanja. Među normalnim zdravim stanicama svega se 10 % od ukupnog broja nalazi u procesu dijeljenja. Među tumorskim stanicama 90 % stanica se dijeli, a samo je 10 % u fazi mirovanja.

Kemoterapijski lijekovi djeluju na stanice koje su u fazi diobe. Svaki citostatik djeluje na pojedinu fazu (ili više njih) u staničnom ciklusu. Kombiniranjem različitih citostatika se djeluje na više faza staničnog ciklusa i tako poboljšava protutumorski učinak. Citostatici se primjenjuju u određenim vremenskim razmacima (u tzv.ciklusima) kako bi se omogućio oporavak zdravih stanica.

Skupine lijekova koje se primjenjuju u liječenju raka dojke:

 • Antraciklini
 • Taksani
 • Alkilirajući agensi
 • Fluoropirimidini
 • Antimetaboliti
 • Vinka-alkaloidi
 • Preparati platine
 • Drugi - Mitomycin C.

Kemoterapija se prima putem infuzije ili u obliku tableta. Infuzije se primaju u  bolnici, a tablete se uzimaju kod kuće.

Ovisno o lijekovima koji se primaju, kemoterapija traje tri do šest mjeseci.

Citostatici ne djeluju samo na tumorske stanice, već i na zdrave stanice koje su u fazi dijeljenja. Zato se prilikom primjene kemoterapije javljaju nuspojave (gubitak kose, proljevi, mučnina i povraćanje, osipi, poremećaji krvi, umor i slabost).

Hormonska terapija

Hormon estrogen može pospješiti rast tumorskih stanica u nekih vrsta tumora dojke. U tom slučaju se primjenjuje hormonska terapija. Hormonska terapija podrazumijeva primjenu lijekova ili kirurški zahvat kojima se onemogućuje pritok estrogena u stanice tumora dojke.

Hormonska je terapija djelotvorna samo u slučaju tumora dojke koji sadrži receptore (prihvatna mjesta) na koje se vežu hormoni estrogen i/ili progesteron.

Hormonska terapija raka dojke je djelotvorna kod žena svih godina. (To nije isto što i hormonska nadomjesna terapija koji neke žene primaju nakon menopauze).

Postoje četiri vrste hormonske terapije:

1. Selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERM)

SERM-ovi (selektivni modulatori estrogenskih receptora) blokiraju učinak estrogena koji se stvara u organizmu jer se vežu za receptore (prihvatna mjesta) za estrogen na stanicama raka dojke. Zbog toga je onemogućeno vezanje estrogena na tumorske stanice te “prijenos signala” za njihov rast. Koriste se kod žena prije ili poslije menopauze koje imaju rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

2. Inhibitori aromataze (AI)

Inhibitori aromataze (AI)

Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena koji se u tijelu stvara nakon menopauze.

Koriste se samo u žena koje su u menopauzi i imaju uznapredovali ili metastatski rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

3. Regulatori uništavanja receptora estrogena ERD-ovi (fulvestrant)

ERD-ovi (regulatori uništavanja receptora estrogena)

Ti lijekovi blokiraju i uništavaju estrogenske receptore na stanicama raka dojke. Receptori se mogu opisati kao mjesta prihvata za estrogen. Bez tih mjesta prihvata estrogen se ne može vezati za stanice i poticati ih na rast.

Koriste se kod žena koje:

 • imaju tumor s pozitivnim hormonskim receptorima,
 • imaju tumor koji se proširio izv an područja dojke,
 • su u menopauzi te
 • su primale neku drugu hormonsku terapiju koja je prestala djelovati.

4. Uklanjanje ili potiskivanje funkcije jajnik

Uklanjanje ili potiskivanje funkcije jajnika

Uklanjanje ili potiskivanje funkcije jajnika vrlo je učinkovit način snižavanja razine estrogena u žena prije menopauze. Može se provesti u liječenju žena koje imaju rak dojke pozitivan na hormonske receptore.

Tri su glavna načina da se to postigne:

 1. Uklanjanje jajnika
 2. Zračenje jajnika - time se zaustavlja njihova sposobnost proizvodnje estrogena.
 3. Uzimanje lijekova koji preko središnjeg živčanog sustava prenose signal za prestankom proizvodnje estrogena u jajnicima.

Potiskivanje funkcije jajnika može uzrokovati jednake nuspojave kao i menopauza. Neke su od tih nuspojava valunzi, suhoća rodnice i slabije kosti.

I u slučaju HER2-receptor negativnih zloćudnih tumora dojke raspolažemo ciljanom biološkom terapijom koja onemogućuje nastanak krvnih žila tumora. Terapija  protutijelima koji onemogućuju nastanak krvnih žila djeluje tako da prekida mrežu žila koje opskrbljuju tumor hranjivim tvarima. Ako se poremeti krvožilna mrežu tumora, prekidaju se i opskrbni putevi. Tumor u nedostatku hranjivih tvari "gladuje", prestaje rasti te se smanjuje.