Rak debelog crijeva 2017-12-19T21:21:46+00:00

Rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog Svijeta. Podjednako je zastupljena u oba spola, iako nešto češće u muškaraca. Većina oboljelih u trenutku dijagnoze starija je od 65 godina. Zabrinjava, međutim, porast incidencije u nižim dobnim skupinama.

Preventivnim pregledima i dijagnostičkim testovima može se otkriti u ranoj fazi kada je moguće potpuno izlječenje. Nažalost, većina oboljelih javlja se liječniku tek kada bolest počinje stvarati simptome poput smetnji u pražnjenju crijeva (proljevi, zatvor) krvi u stolici ili gubitka na težini.

Kirurški je zahvat osnovna metoda liječenja raka debelog crijeva, a njegova uspješnost ovisi o veličini i proširenosti tumora. Pored kirurškog liječenja, ovisno o stadiju bolesti i lokalizaciji raka debelog crijeva, može se provesti zračenje ili sistemska terapija koja uključuje primjenu citotoksičnih lijekova (kemoterapije) te bioloških lijekova koji svojim ciljanim djelovanjem na tumorsku stanicu značajno poboljšavaju ishod liječenja.

Anatomija debelog crijeva – kolon, rektum

Debelo je crijevo dio probavnog sustava koji se nastavlja na tanko crijevo, a završava analnim otvorom kroz koji se prazni ostatni sadržaj (stolica ili feces).

6

Debelo crijevo se sastoji od tri dijela koji nose latinske nazive:

  • intestinum caecum (slijepo crijevo)
  • intestinum colon (kolon)
  • intestinum rectum (ravno crijevo ili rektum).

Intestinum colon ili kolon se može podijeliti na:

  • uzlazno debelo crijevo ili uzlazni kolon
  • poprečno debelo crijevo ili poprečni kolon
  • silazno debelo crijevo ili silazni kolon
  • zavijeno (sigmoidno) debelo crijevo ili sigmoidni kolon.

Probava hrane započinje u usnoj šupljini djelovanjem sline, a nastavlja se u želucu i tankom crijevu u kojem se većina hranjivih tvari upije (resorbira) u krvotok. Ostaci hrane iz tankog crijeva završavaju u debelom crijevu u kojem se resorbiraju ostaci vode, a sadržaj dalje potiskuje prema završnom dijelu (rektumu) gdje se zadržava do pražnjenja.

Stjenka crijeva se sastoji od unutarnjeg sloja (sluznice), srednjeg mišićnog sloja i sloja veziva koje izvana oblaže crijevo. Sluznica crijeva stvara uzdužne nabore koji su prekriveni crijevnim resicama u kojima se vrši resorpcija hranjivih tvari i vode.

Rak debelog crijeva najčešće započinje zloćudnom preobrazbom stanice smještenih u sluznici. Odatle se širi u ostale dijelove crijevne stjenke, okolno tkivo i limfne žile, a zatim i u udaljene organe poput jetre ili pluća.