Terapijske opcije uznapredovale bolesti 2016-10-26T13:33:16+00:00

Opcije liječenja uznapredovale bolesti

Uznapredovali, metastatski rak znači da se rak proširio sa primarne lokacije u neka druga udaljena područja u organizmuna. Premda je većina metastaziranih karcinoma neizlječiva, postoje terapije kojima se može bolest ublažiti, produljiti životni vijek ili poboljšati kvaliteta života.

Primjena biološke terapije i kemoterapije u uznapredovalom stadiju bolesti, može dovesti do toga da se sekundarni tumor smanji i na taj način omogući da kirurg odstrani i primarni i sekundarni tumor. Na ovaj način se može znatno poboljšati kvaliteta života pacijenta i bolest kontrolirati duže vrijeme.

Također nekad se kirurški uklanjaju udaljene metastaze. Radioterapija se može koristiti u cilju smanjenja tumorske mase, a posebno tumora koji prouzrokuje bol.

Vrsta liječenja ovisi o tipu primarnog karcinoma, veličini i lokaciji metastaza, dobi pacijenta i njegovom zdravstvenom stanju te o vrsti liječenja kojem je već bio podvrgnut.

Liječnički konzilijum će zajedno donijeti najbolji plan o Vašoj terapiji uključivši sve faktore koji uključuju Vaše trenutno stanje, godine, tipu primarnog karcinoma, veličini i lokaciji metastaza, kao i vrstu liječenja kojem ste bili podvrgnuti.

Ukoliko imate pitanja o terapiji koja Vam je određena, nemojte se ustezati da pitate Vašeg liječnika. Najbolje je unaprijed sastaviti listu pitanja, kao i zabilježiti Vaš razgovor sa liječnikom, a posebno odgovore koje ste dobili.

Razmislite  o  tome  da na konzultacije s liječnikom dođete s  bliskom  osobom. Ona bi Vam mogla pružiti podršku za to vrijeme, postaviti pitanja kojih se sami možda ne biste sjetili, a i bili biste sigurniji da će liječnikove upute i bitne informacije biti bolje zapamćene.

Čula sam liječnika kako mi govori – Strašno mi je žao, ali rezultati testova ukazuju da imate rak… – I dalje ga više nisam ništa čula. U glavi mi se zacrnilo, i tada sam počela ponavljati, – Ne, nije istina, mora da je došlo do greške…
Ana

Ne zaboravite na drugo mišljenje

U situaciji kada ste suočeni s ozbiljnom medicinskom dijagnozom i imate pitanja oko dobivenih informacija i preporučenog liječenja svog liječnika, drugo medicinsko mišljenje prigoda je da se razmotri svako otvoreno pitanje o bolesti.

Drugo mišljenje može biti identično prvome, a može biti i različito. Ako je isto, onda se preporuča prihvatiti, jedino se treba odlučiti gdje će se liječenje provesti. Ako je drugačije, mogu se zatražiti i dodatna mišljenja. To su već za pojedinca zbunjujuće situacije i vrlo je teško odvagnuti čijem se mišljenju prikloniti.

Kod traženja drugog mišljenja treba imati na umu i vrijeme koje je pojedincu na raspolaganju, s obzirom na dijagnozu, na mogućnosti dogovora drugog mišljenja i na donošenje vlastite odluke. Na koncu, kada se dobije drugo (ili treće, ili još koje) mišljenje, tada je osoba već prilično informirana, daljnjih nedoumica ne bi trebala imati. Tada je zapravo odluka o liječenju i kome ukazati povjerenje pitanje trenutka. I s time ne bi trebalo odugovlačiti.

Ukoliko se opredijelite za dodatne konzultacije, dobro je da spremite listu pitanja u kojoj će se naći sve Vaše dileme i sumnje u prethodno određenu terapiju, kako biste odmah poslije dobijanja dodatnog mišljenja nastavili sa adekvatnim liječenjem.

Klinička ispitivanja

Možda ste čuli za klinička ispitivanja koja se obavljaju na tipu raka kojeg i vi imate ili Vam je netko iz tima koji vas liječi spomenuo kliničko ispitivanje.

Klinička ispitivanja su znanstveno-medicinska ispitivanja koja se provode na zdravim ili bolesnim ispitanicima koji su dobrovoljno dali pristanak za sudjelovanje.

Sudjelovanje u kliničkom ispitivanju vam pruža priliku za aktivnu skrb o vlastitu zdravlju. Možete imati izravnu korist i tako što ćete imati pristup liječenju koje inače ne bi mogli dobiti (primjerice, najnoviji lijekovi za liječenje raka ili lijekovi koje ne pokriva zdravstveno osiguranje). Važan je i doprinos medicinskim istraživanjima od kojih veliku korist mogu imati drugi oboljeli i naraštaji koji dolaze.

Ako želite sudjelovati u kliničkom ispitivanju, morate najprije pitati Vašeg liječnika provodi li klinika ili bolnica u kojoj se liječite klinička ispitivanja. Postoje uvjeti koje morate zadovoljavati kako biste mogli sudjelovati u bilo kojem kliničkom ispitivanju. Ako Vam bude odobreno sudjelovanje u kliničkom ispitivanju, na Vama je odluka hoćete li se stvarno uključiti ili ne.

Ukoliko se uključite, imate pravo pravo na povlačenje iz kliničkog ispitivanja u bilo kojem trenutku bez negativnih posljedica i gubitka prava na liječenje.

Klinička ispitivanja jedan su način da se liječenje raka podigne na najveći mogući nivo. Jedini su način da liječnici što bolje nauče metode za liječenje raka. No ipak nisu za svakoga pravo rješenje.

Čitam i tražim što više informacija o raku. Zamišljajući najgore me više plaši od spoznaje istine što se očekuje i što se zna. Poznavajući točne činjenice me čini manje uplašenim.
Mario

Palijativno liječenje

Imate pravo odbiti predloženo liječenje. Liječnik će Vam objasniti što će se dogoditi ukoliko se ne liječite. Izuzetno je važno da liječniku svoju odluku, ukoliko ne želite primati terapiju, priopćite i oni će unijeti to u Vašu dokumentaciju. Možda će tražiti da svoju odluku date u pisanoj formi. Niste u obavezi da dajete objašnjenje ili razloge za odbijanje liječenja, ali je korisno da liječniku iznesete svoju zabrinutost kako bi Vam on dao najbolji savjet šta u tom slučaju da radite.

Vrlo je važno da sa svojim liječnikom do detalja razmotrite opcije koje imate i da li želite prihvatite terapiju. Ukoliko donesete odluku da to ipak ne želite, liječnik će Vam propisati palijativnu terapiju u cilju ublažavanja simptoma.

Proživjet ćete možda sve ove osjećaje dok učite kako živjeti sa rakom i kako se boriti protiv raka. Ali oni ne smiju preuzeti kontrolu nad vašim životom. Ne smijete gubiti nadu.