Što kažu oboljeli od teške bolesti? 2016-10-26T13:33:16+00:00

Kako pomoći onima koji boluju od teške bolesti?

Kako pomoći emocionalno i društveno onima koji boluju od teške bolesti?! Kako pomoći njihovim obiteljima? Treba proširiti onu narodnu: postupaj s drugim onako kako bi želio da se s tobom postupa.

Posjet teškom bolesniku i njegovoj obitelji, oplemenit će i tebe i njih.

Što kažu oboljeli od teških bolesti

Nemoj me izbjegavati! Budi onaj koji voli, prijatelj kakav si uvijek bio.

Dodirni me. Jednostavni stisak ruke može mi kazati da ti je do mene stalo i ja se neću osjećati tako osamljen.

Pobrini se za moju djecu. Ponudi se da ćeš čuvati dijete makar to bilo kod svoje kuće, a ja sam ovdje. Treba mi slobodnog vremena za bračnog druga, a moja djeca trebaju malo odmora od moje bolesti.

Plači sa mnom kad ja plačem i smij se kada se ja smijem. Nemoj se bojati podijeliti svoje emocije sa mnom.

Izvedi me na vožnju ili put zbog razonode, ali pazi na to koliko ja mogu podnijeti.

Nazovi me zbog popisa onoga što treba nabaviti i organiziraj posebnu dostavu u kuću.

Nazovi me prije tvoje posjete, ali se nemoj bojati posjetiti me. Nemoj automatski pretpostaviti da bolest traži mirovanje na račun komunikacije. Ja te trebam, osamljen sam.

Pomozi mi proslaviti blagdane i posebne prigode ukrašavajući moju sobu u bolnici ili kod kuće donoseći male darove i cvijeće.

Pomozi mojoj obitelji. Ja sam bolestan, ali i oni trpe. Ponudi da ćeš biti sa mnom kako bi mojima omogućio odmor. Pozovi ih van, rezerviraj im mjesta. Ohrabri prijatelje moga bračnog druga da provedu vrijeme s njim ili s njom. Bolje se osjećam ako znam da moja obitelj uživa u životu koliko je to god moguće.

Budi kreativan! Pitaj me koga bi želio vidjeti pa ga dovedi u posjetu.

Donesi mi časopis ili knjigu ili poster za moj zid, kazete, kutiju keksa da ih podijelim sa mojim prijateljima.

Govori o “onome”. Nemoj se bojati upotrijebiti riječ rak ili ime bilo koje bolesti. Pronađi da li želim o tome govoriti pitajući “želite li o tome razgovarati”?

Govori mi o “stvarnom životu”, životu u kojem živiš, tako da ostanem uključen u ono što se u svijetu događa. I govori mi o budućnosti, o sutra, o sljedećem tjednu, idućoj godini.

Nemoj misliti da mi stalno moramo govoriti. Mi možemo tiho zajedno sjediti ili čak gledati televiziju.

Ako doneseš knjigu ili pletivo i sjediš sa mnom, neću smatrati obaveznim da te zabavljam i osjećat će da mogu i na kratko zaspati ako to budem htio.

Da li možeš mene ili moju djecu nekuda odvesti? Možda ću trebati prijevoz na liječenje, k liječniku, u trgovinu. Ti možeš pomoći mojoj djeci da prisustvuju dječjim društvima opskrbljujući ih s umotanim darovima, odvodeći ih u društvo i kući.

Uključi me u donošenje odluka. Ja sam ionako lišen tolikih stvari, ne trebam biti izostavljen pri donošenju odluka u mojoj obitelji i o meni samom.

Donesi mi pozitivne stavove! Ja ih trebam! Osim toga to osvaja!

Ako moramo propustiti zajedno s mojom obitelji događanja i specijalne prilike, napravi fotografije tako da i ja mogu sudjelovati u događanju.

Možeš mi pomoći sa čišćenjem? Za vrijeme moje bolesti, moja obitelj i ja susrećemo se s prljavom odjećom, prljavim suđem, prljavom kućom. Napravi ciljanu ponudu. Na primjer reci. “Ja ću doći u ponedjeljak da sredim tvoje rublje”, i onda to napravi! Ja vjerojatno neću previše zvati ako kažeš “nazovi me koji put”.

Zalij moje cvijeće!

Pošalji dopisnicu kako bi mi kazao “mislim na tebe”.

Pomogni kod praznika i specijalnih slučajeva pitajući da li možeš nabaviti omote, darove ili karte.

Ispeci domaće kolače i slastice koje se mogu smrznuti i uključiti u obiteljske kutije za ručak.

Ponudi da ćeš preuzeti beznačajne poslove, odnijeti odjeću u čistionicu, podići rublje itd. i druge stvari koje drugačije neće biti napravljene.

Reci mi što bi htio učiniti za mene, i ako se ja s tim složim molim te to i učini.

Moli za mene i podijeli svoju vjeru sa mnom.

Pomozi mi da se dobro osjećam u vezi s mojim izgledom. Ako dobro izgledam, reci mi tako, jer mi je potrebno da se moj osjećaj u vezi s mojom privlačnošću pojača. Ali ako baš dobro ne izgledam nemoj mi to reći.

Dopusti meni i mojoj obitelji da budemo žalosni, da se pripremimo na najgore ako je potrebno. Više puta dobar plač može učiniti više nego zvučno ohrabrivanje.

Nazovi me i reci da ćeš donijeti večeru i kada ćeš doći. Donesi hranu u posudama za jednokratnu upotrebu tako da se ne moram brinuti za vraćanje.

Upamti da bez obzira na to kako se osjećam ili kako izgledam, ja sam iznutra još uvijek JA.