Promjene u fizičkom izgledu 2016-10-26T13:33:16+00:00

Promjene u fizičkom izgledu

Bolest može vidljivo utjecati na fizički izgled oboljele osobe nakon kirurških intervencija ili tokom liječenja kemoterapijom ili zračenjem (opadanje kose, promjene na koži i sl.) i da doprinese teškoćama u prihvaćanju svog promijenjenog izgleda. Osobe koje su imale intervencije koje nisu izvana vidljive imaju manje problema u prihvaćanju sebe tokom i nakon bolesti.

Svatko od nas ima sliku o svom tijelu  koja se u slučaju specifičnih bolesti narušava. Narušavanje telesnog integriteta i cjelovitosti mijenja se naš doživljaj sebe i možemo se osjetiti “izgubljeno”. Jedan gubitak sa sobom povlači veliki broj realnih ali i simboličkih gubitaka kao što su gubitak ženstvenosti ili muževnosti, gubitak seksualne uloge, gubitak mogućnosti majčinstva ili očinstva i sl. Sve ovo može dovesti do snižene samoprocjene ili pretjerane zaokupljenosti imaginarnim ili minimalnim anomalijama na tijelu.

 • Najčešće nuspojave kemoterapije su gubitak kose, problemi s kožom i noktima. Ispadanje dlaka može se javiti na svim dijelovima tijela, uključujući vlasište, lice (obrve i trepavice), ruke i noge, pazušne jame i stidne regije, postepeno ili u pramenovima. Nokti mogu postati tamniji, žućkasti ili pak lomljivi. Za vrijeme primanja kemoterapije koža postaje osjetljivija i suhlja.
 • Hormonska terapija može uzrokovati probleme s kožom, kosom i noktima. Koža postaje suhlja i može se javiti crvenilo.
 • Neki ciljani biološki lijekovi mogu uzrokovati probleme s kosom (depigmentacija kose) i probleme s kožom (suhoća, osip i preosjetljivost kože)
 • Nuspojave radioterapije ovise o regiji tijela koja je izložena zračenju i o osobnoj osjetljivosti bolesnika na radioterapiju. Pacijenti zračeni u području glave mogu imati probleme s kosom. Koža u zračenom području s obje strane tijela postaje crvena, nadražena i suha

Ovi neželjeni, vidljivi efekti su za pacijenta subjektivno veoma neprijatni, ali nisu toliko opasni za organizam.

Otpadanje kose za ženu može biti vrlo stresno jer ono dolazi naglo.

Preporučujemo već nakon prvih znakova otpadanja kose ošišati se na nulu što je puno lakše za održavati.

Kosa

Gubitak kose (alopecija) je česta nuspojava kemoterapije, ali svi citostatici ne uzrokuju ispadanje kose. Ispadanje dlaka može se javiti na svim dijelovima tijela, uključujući vlasište, lice (obrve i trepavice), ruke i noge, pazušne jame i stidne regije, postepeno ili u pramenovima. Kosa naraste nakon prestanka citostatske terapije, a nekim bolesnicima počinje rasti još za vrijeme liječenja.

Ženama je gubitak kose veći šok od samih zdravstvenih promjena koje se događaju u tijelu zbog kemoterapije ili zračenja. Kosa počinje otpadati već nakon nekoliko terapija što u ženama izaziva snažne osjećaje straha i tuge je kosa otpada u pramenovima i ostaje posvuda.

Tijekom kemoterapije većina žena u potpunosti izgubi kosu. No kosa ne otpada odjednom već u pramenovima.

Savjeti:

 • Stručnjaci preporučuju lagani ili prirodni šampon poput onog dječjeg koji je nježan prema tjemenu.
 •   Izbjegavajte visoke temperature na sušilu za kosu
 •   Izbjegavajte tretmane peglom i uvijačem za kosu.
 •   Odgodite bojanje kose

ODABIR PERIKE

Odabir perike veliki je korak koji zahtijeva malo više pažnje i vremena nego što mislimo. Oboljele žene često su izgubljene i zbunjene jer ne znaju kakvu boju, duljinu ili model odabrati.

Savjeti:

 • Odlazak s prijateljicom u kupovinu perike smiruje oboljelu osobu.
 • Uvijek birajte boju vlasi koja je nekoliko nijansi svjetlija od prirodne boje kose.
 • Preporuka su kratke ili srednje duge perike jer su puno jednostavnije za održavanje i nošenje.

ODABIR POKRIVALA ZA GLAVU
Osim perike u trendu su i šeširi, kape, ali i marame koje se mogu omotati oko glave na tisuću načina te pritom izgledaju zanimljivo i trendi.

Savjeti:

 • Turbani su vrlo praktični jer s njima nema puno muke.
 • Marame izgledaju vrlo trendi, a tehnike vezanja su bezbrojne.
 • Šeširi su vrlo praktični te se mogu kombinirati i s maramom

http://lookgoodfeelbetter.org/programs/programs-for-women

Prije odlaska na terapiju odmah se raspitati za periku jer HZZO pokriva nekoliko modela raznih boja i duljina.

Koža i nokti

Koža

Kemoterapija uzrokuje probleme s kožom. Koža može postati crvena, nadražena, preosjetljiva, masnija ili češće suhlja. Mogući je osip i svrbež.

Vena kroz koju se prima kemoterapija može duž svog toka postati tamna ili tvrda, što nije opasno. Ako citostatik iscuri iz vene, može doći do oštećenja okolnog tkiva pa zato treba odmah obavijestiti liječnika ili sestru ako se osjeti toplina ili bol u ruci dok se prima lijek. otrebno je pažljivo pratiti reagiranje vlastite kože i slijediti njene nove potrebe.

Najbolje je koristiti:

 • Delikatne i neutralne proizvode za lice i tijelo.
 • Šampone i gelove za kupanje sa što manje kemijskih supstanci.
 • Specifične kreme, blage i hidratizirajuće, po mogućnosti bez dodatih boja, parfema i konzervansa.
 • Ne koristiti sredstva za eksfolijaciju, niti spužve ili četke za kupanje koje mogu iritirati kožu.

Nosite ugodnu i mekanu pamučnu odjeću koja neće izazvati crvenilo ili svrbež. Veoma je važna higijena kože, o njoj ovisi korektna apsorpcija hidratizirajućih sredstava koje treba svakodnevno koristiti.

Treba izbjegavati:

 • Ne rabite parfimirane sapune, pjenušave kupke i druge dodatke za kupanje.
 • Kreme za posvjetljavanje kože (nastojeći odstraniti fleke i mrlje).
 • Kreme koje sadrže retinol i glikolnu kiselinu.
 • Drenažni, anticelulitni i tonificirajući proizvodi.

Ne prskati parfem direktno na operirane ili dijelove tijela izlagane radioterapiji. Izbjegavati upotrebu dezodoransa ako su područja pazuha zračena. Ne koristiti sredstva za samotamnjenje. Tokom terapije izbjegavati masažu (ukoliko nije preporučena od strane ljekara) i limfnu drenažu. Ne oblačiti usku odjeću, ne nositi sat, nakit ili bilo šta što može oštetiti kožu.

Nokti

Za vrijeme kemoterapije nokti mogu postati tamniji, žućkasti ili pak lomljivi. Manikiranje i pedikiranje može se upražnjavati, ali:

 • ne rezati zanoktice, kako ne bi došlo do eventualne povrede (imunitet je veoma slab i izražen je rizik od infekcije);
 • ne lakirati nokte kako bi se izbjegao kontakt s neželjenim hemijskim supstancama
 • redovno rezati nokte kako bi se izbjeglo listanje i pucanje.

Ne stavljati vještačke nokte, ljepilo je agresivno, a noktima onemogućeno da dišu. Terapija može uticati na normalan rast noktiju, može ga ubrzati ili uzrokovati pucanje ili uzdužno brazdanje, a može im se promijeniti i boja. Obično sve anomalije nestaju po završetku terapije, a onda treba pristupiti pojačanoj njezi koja podrazumijeva zaštitu i hidrataciju.

Marama je odličan odabir jer je ugodna te se može nositi na tisuću načina.

Trebala bi biti od prirodnog materijala kako bi koža mogla normalno disati.