Komunikacija s obitelji i prijateljima 2016-10-26T13:33:16+00:00

Kako reći obitelji i prijateljima da imamo malignu bolest?

Izražavanje osjećaja i komunikacija s bliskim osobama može pomoći, korisna je i povoljna i za vas i za vaše bližnje.

Važno je da priopćite bliskim prijateljima i obitelji što se događa. I oni se moraju naučiti na situaciju da vi – njihova voljena osoba, imate malignu bolest. Bit će povrijeđeni i osjetit će se odgurnuti i izostavljeni ako im ne kažete.

Recite bliskim osobama za svoju dijagnozu čim osjetite da to možete. Objasnite koju vrstu bolesti imate, koji su neophodni postupci liječenja i kako dijagnoza raka ne znači odmah i smrtni ishod.

Objasnite da rak nije zarazna bolest.

Pitajte ih što osjećaju i nastojte odgovoriti na njihova pitanja. Obično je lakše izraziti emocije nego ih sakrivati.

Dobro je biti direktan prema drugima u izražavanju potreba i osjećaja.

Recite ljudima, pažljivo, da vas ponekad nije volja razgovarati, da sada ne osjećate potrebu za tim. Bliske osobe će to shvatiti.

Može vam se dogoditi da dobivate savjete: “Bit će sve dobro, raspoloži se, nasmij se.“ Ako vas takvi savjeti smetaju, slobodno recite bližnjima da vam treba da vas slušaju, bez da vam dijele savjete.

Dobro je da se ne otvarate svakome

Ako unutar obitelji obično ne govorite o nekim intimnim osobnim stvarima, u redu je ako se ne otvorite potpuno. U svojoj najbližoj okolini često imamo i osobe koje ne osjećamo stvarno bliskima. Izaberite osobe kojima ćete se povjeriti. Ne morate svakome.

Očekujte da ćete možda biti meta ljutnje, ali da niste vi tome krivi. Ljutnja je ponekad prvi način izražavanja straha.

Recite prijateljima i obitelji kako vam mogu pomoći

Koliko je god moguće, nastojte zadržati osjećaj normalnog, uobičajenog života u obitelji dok ste u procesu liječenja. ako vi naglasite da je važno da se odvija uobičajena rutina, vaša će obitelj tada nastojati da se odvijaju ustaljene aktivnosti (suprugove sportske aktivnosti, suprugino druženje s prijateljicama, dječje sportske aktivnosti, učenja jezika, igre) bez osjećaja krivnje.

Mnogim pacijentima pomaže uključivanje u udruge pacijenata. Udruge vrlo uspješne u uzajamnoj podršci i praktičnom savjetovanju.

Vaša će se uloga u obitelji promijeniti dok ste usmjereni na liječenje.

Vjerojatno nećete moći obavljati sve poslove koje ste do tada činili. Dopustite prijateljima i obitelji da vam pomognu, ali budite precizni i jasni u vezi vrste pomoći koju trebate.

Nastojte ne činiti:

  • Ignorirati ili odbijati nastojanje prijatelja ili člana obitelji da otvoreno pričaju s vama.
  • Potiskivati i ignorirati vlastitu potrebu da razgovarate s nekim.
  • Glumiti veselje kada se ne osjećate tako. Problem je u vašem sugovorniku ako ne može podnijeti vaše istinske emocije.