Melanom 2017-12-18T21:59:29+00:00

Melanom

Melanom je maligni (zloćudni) tumor koji nastaje iz stanica koje stvaraju melanin a najčešće se javlja na koži. Osim na koži, melanom se može pojaviti na sluznicama (rektum, anus, nos…), oku (mrežnica) i u živčanom sustavu. Broj oboljelih od melanoma je u stalnom porastu i to je jedan od tumora s najvećom ekspanzijom u poslednjih nekoliko godina. Godišnje povećanje broja oboljelih je 7%.

Koža – građa i funkcija

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Sastoji se od tri osnovna sloja:

  • Epidermis
  • Dermis
  • Subkutis

Epidermis

Naziv dolazi od grčkog epi- iznad a nalazi se iznad svih ostalih slijeva kože. Taj sloj je u direktnom dodiru sa vanjskim svijetom. Zadaća je ovog sloja kože da bude vodonepropusan te ga čini više slojeva skvamoznog epitela sa bazalnim slojem na granici sa dermisom.

U epidermisu nema krvnih žila a stanice se hrane difuzijom iz donjih slijeva kože. Najveći broj stanica ovog sloja su keratinociti sa ponekim melanocitom i Langerhansovim stanicama.

Ovaj sloj kože se može podijeliti na više podslojeva ovisno o tome kakve stanicepretežno nalazimo naodređenoj visini sloja. Stanice nastaju u najdonjem sloju, bazalnom i odavde putuju kroz sve slojeve prema povšini kože a na tom putu dolazi do keratinizacije. Stanice najgornjeg sloja epidermisa se neprestano ljušte.

Ovaj sloj kože ima funkciju zadržavanja vode u tijelo, spriječavanja ulaska vode u tijelo ovim putem, zaštita od infekcija i različitih štetnih vanjskih utjecaja (kemikalija i sl).

Dermis

Ispod epidermisa se nalazi sloj kože građen od vezivnog tkiva. U tom sloju kože se nalaze mnoga osjetilna tjelešca (mehanoreceptori, živčani završetci) kojima primamo osjete dodira i topline. U ovom se sloju također nalaze i folikuli dlaka, žlijezde znojnice i lojnice, limfne i krvne žile.

Bazalnim slojem stanica je povezan sa potkožnim slojem masnog i vezivnog tkiva.

Subkutis

Potkožno masno tkivo i nešto veziva čine ovaj sloj tkiva koji zapravo nije dio kože ali povezuje kožu sa mišićima i kostima koji se nalaze ispod ovog sloja. Količina masnog tkiva u ovom sloju ovisi o genetskim faktorima, kulturi i načinu prehrane i života.

Funkcije kože

Koža ima nekoliko zadaća; Ona nas štiti od vanjskih utjecaja i sprječava isušivanje tijela te ulazak tekućina i štetnih tvari i mikroorganizama u tijelo.

Osim toga koža sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature kroz nekoliko mehanizama, podizanjem dlaka (naježiti se), znojenjem, širenjem i sužavanjem krvnih žila.

Koža nas istovremeno odjeljuje od okoline ali nas i spaja s njom omogućujući svojim osjetnim tjelešcima i živčanim završetcima da dodirnemo i osjetimo svijet oko nas.

Koža služi i kao skladište masti i vode a osim toga u koži nastaje uz sunčevo svjetlo- UV zračenje i vitamin D.

Koža svakako ima i estetsku ulogu, posebno kod djevojaka i žena .