Hormonska terapija 2017-12-19T22:58:16+00:00

Hormonska terapija

Hormonska terapija je zapravo najstarija sustavna terapija. Koristi se kod tumora koji pokazuju tzv. hormonsku ovisnost. Danas se koristi kao samostalna terapija ili u kombinaciji s drugim oblicima liječenja (kirurška, kemoterapija, radioterapija) tumora dojke, prostate i endometrija, te limfoma i leukemija (kortikosteroidna terapija).

Što su hormoni

Hormoni su kemijske tvari što ih proizvode žlijezde s unutrašnjim lučenjem. Unutrašnje lučenje znači da se hormoni luče direktno u krv, a krv ih raznosi do tkiva ili organa u kojima kontroliraju određene kemijske procese.

Određeni hormoni, posebno spolni (estrogen, progesteron kod žena i testosteron kod muškaraca) potiču rast nekih  vrsta tumora.  To znači da su neki zloćudni tumori podložni regulacijskom utjecaju hormona kao što su to i normalna tkiva, a zovemo ih hormon ovisni tumori.

Receptori za estrogene, androgene i gestagene nađeni su tako u brojnim tumorima, primjerice dojke, prostate, endometrija, ovarija, bubrega, grkljana, kolona, melanoma i sarkoma, dok su receptori za glukokortikoide prisutni u stanicama  npr. malignih limfoma i limfatične leukemije.