Ciljana biološka terapija 2017-12-19T22:52:58+00:00

Ciljano biološko liječenje

Glavna osobina tumora je nekontroliran rast jer su tumorske stanice u velikoj mjeri ili potpuno neosjetljive na normalne kontrolne mehanizme koji reguliraju rast i masu ostalih zdravih tkiva u organizmu te se stalno umnožavaju i masa tumora se povećava. Osim toga, tumorske stanice su genetički nestabilne pa se tijekom njihovog rasta mutacije događaju mnogo češće nego kod normalnih stanica. Stanice primaju različite signale iz svog okoliša preko molekula na svojoj površini koje pak te iste signale putem malih proteinskih molekula prenose unutar stanice do DNK (gena) i na taj način svaka stanica živi i obavlja svoju funkciju. Krajnja informacija kao zbroj svih signala može biti različita naredba koja može glasiti – rasti, budi funkcionalna, dijeli se, miruj ili odumri.

Kod bolesti raka stanice stalno dobivaju istu krivu informaciju – rasti i dijeli se beskonačno.

Moderna molekularna medicina (medicina koja proučava bolesti na razini stanica i molekula) je svojim tehnikama otkrila mnoge mehanizme koji potiču nastajanje i rast tumora te je time omogućena proizvodnja lijekova koji ciljano djeluju na te procese, a naziva se i tzv. “molekularno-ciljana terapija” ili “biološka terapija”, odnosno “terapija pametnim lijekovima”. Glavna prednost ovakve terapije je ciljano uništavanje tumorske stanice, bez negativnog utjecaja na zdrave stanice.

Stoga primjena bioloških lijekova nije povezana s nuspojavama karakterističnima za primjenu kemoterapije (gubitak kose, mučnina i povraćanje, smanjenje broja bijelih krvnih stanica).